Tante Grøn
hjemmestrikket cashmere uldtrøje

PAS PÅ DIN CASHMERE – PLEJE OG VEDLIGEHOLD

Cashmeregarn er en utroligt blød garntype, der ofte bruges til at strikke smukke sweatre, tørklæder og andre mønstre, hvor luksus er topprioritet. Både den skønne følelse, men også garnets varme gør det til et populært valg – især når det kommer til at skabe resultater, der kan bruges i en livstid. Men for at sikre, at dine cashmereprojekter holder sig smukke og velholdte i lang tid, er det vigtigt at vide, hvordan du plejer og vedligeholder dem rigtigt.

9 tips til at passe på dit cashmere garn

 1.  Læs plejeanvisningerne

  Først og fremmest er det vigtigt at læse og følge producentens plejeanvisninger, der følger med dit cashmeregarn. Anvisningerne kan variere afhængigt af typen af cashmere og eventuelle særlige behandlinger, det har gennemgået. Du kan altid finde anvisningerne på garnets banderole.
 2. Vask med omhu

  Det kan være en fordel at droppe vasken af din cashmeresweater. Prøv i stedet at hænge den på badeværelset, mens du tager et bad – dampen vil nemlig hjælpe med at fjerne ubehagelig lugt. Men når det så alligevel er tid til at vaske dit cashmereprodukt, skal du være forsigtig og bruge et mildt og skånsomt vaskemiddel, der er specielt til uld. Undgå at bruge almindelige vaskemidler, da enzymerne kan være for hårde og skade garnet. Vask altid cashmere ved ca. 30 grader for at undgå, at det krymper.
 3. Vask i hånden

  Den bedste måde at vaske cashmere på er håndvask. Fyld en vask med ca. 30 grader koldt vand, og tilsæt en lille dråbe af dit foretrukne uldvaskemiddel. Lad dit cashmereprodukt lægge i blød i vandet i et par minutter, og undgå at vride eller strække det. Skyl grundigt med koldt vand, og tryk forsigtigt vandet ud – men uden at vride.
 4. Maskinvask med forsigtighed

  Hvis du foretrækker at bruge en vaskemaskine, skal du vælge et uldprogram med ca. 30 grader og en lav centrifugeringshastighed. Brug stadig et mildt uldvaskemiddel, og undgå at vaske cashmere sammen med grovere tekstiler, da det kan forårsage fnugdannelse og slid. Hvis du vasker cashmere i vaskemaskinen, skal du være særligt opmærksom på, at garnet kan tåle det. De fleste cashmeregarner, kan nemlig kun tåle at blive vasket i hånden.
 5. Tør på en flad overflade

  Efter vask skal du undgå at hænge din cashmere op for at tørre, da det kan strække i strikketøjet og gøre det deformt. I stedet skal du lægge det fladt på en ren og tør overflade, gerne et håndklæde, og så skal du sørge for at folde det forsigtigt til dets oprindelige form. Og selvom det virker tillokkende at tørre strikketøjet udenfor, er det bedst at undgå direkte sollys og andre varmekilder, da det kan ødelægge fibrene i garnet og misfarve strikken.
 6. Opbevar med omtanke

  Når du ikke bruger dine færdige projekter i cashmere, er det vigtigt at opbevare dem korrekt for at beskytte dem mod støv, insekter og fugt. Vi anbefaler, at du folder dem forsigtigt og lægger dem i en åndbar opbevaringspose eller en skuffe. Det er bedst, hvis du kan undgå at hænge dem, da det kan forårsage strækning i garnet over tid. Det kan også være en fordel at lægge en cerdertræsblok ved dit strik, som ligger i klædeskabet, da det holder møl på afstand.
 7. Pas på pletter

  Hvis dit cashmeretøj får en plet, skal du behandle den straks for at undgå, at den sætter sig. Brug en mild pletfjerner, der er egnet til uld, og påfør den forsigtigt på pletten. Lad det sidde i et par minutter, før du skyller det ud med koldt vand. Og så skal du vaske tøjet som forklaret ovenfor.
 8. Fjern fnug og hår

  Noget cashmere har en tendens til at suge fnug og dyrehår til sig. Derfor er det en god idé at bruge en fnugrulle eller en blød børste for at fjerne støv og hår, når du opdager det. Igen er det vigtigt, at du passer på med at trække eller gnide for hårdt, da det kan beskadige garnet. Du kan også fjerne overskudsfibrene med en uldkam, hvis dit cashmere er begyndt at fnugge lidt efter brug.
 9. Professionel rens

  Hvis du er usikker på, hvordan du skal pleje dit cashmereprodukt, eller hvis det har genstridige pletter og lugter, kan det være rigtig smart at overlade det til professionelle rengøringsfolk. De vil kunne behandle det med omhu og bruge de rette metoder til at genopfriske garnet. Men undersøg gerne, om renseriet har erfaring med at rense uld – og især cashmere – da flere steder kan finde på at bruge skrappe midler til at opnå et pletfrit resultat.

  Og husk på: At tage sig af dit cashmeregarn kræver tid og opmærksomhed, men det er det hele værd. For når du passer godt på det, har du et lækkert og luksuriøst resultat i meget lang tid. Og ved at følge disse tips og råd kan du nyde din cashmere år efter år – og gøre det til en helt uundværlig del af din garderobe.
 

REGISTRER

Dine personlige data vil blive anvendt til at understøtte din brugeroplevelse på webshoppen, til at administrere adgang til din konto, og til andre formål, som er beskrevet i vores Politik for personoplysninger.

  0
  Din Kurv
   Udregn levering
   Tilføj rabatkode